Detartraj, periaj si air-flow profesional - Piano Cabinet
Igienizare Profesionala

Igienizarile profesionale ( detartraj, periaj dentar, airflow) – facute periodic previn aparitia cariilor,  bolilor parodontale si patarea dintilor.

Frecventa si tipul de igienizare se recomanda dupa caz. Detartrajul  este metoda prin care, cu ajutorul ultrasunetelor, indeparteaza depunerile majore de tartru si petele nicotinice sau de alta natura ; Airflow-ul curata dintii in zonele neaccesibile, folosind un jet de apa cu pulbere abraziva si presiune.

Cauza principala a afectiunilor gingivale este placa bacteriana, o pelicula lipicioasa, incolora, care se formeaza in mod constant pe dinti ducand la aparitia sangerarilor gingivale si a bolii parodontale. Daca nu este curatata, placa se mineralizeaza si formeaza tartrul, care ataca tesuturile de sustinere ale dintilor.

Ce este detartrajul si de ce este necesar un periaj dentar profesional?

Opratiunile de detartraj si periaj dentar profesional sunt necesare pentru a indeparta tartrul (petele gri, galbene sau maro depozitate la baza dintilor, in apropierea gingiilor) care este unul dintre principalele motive care provoaca afectiuni gingivale.

La cateva minute dupa periaj, un strat foarte subtire, format din saliva, proteine si bacterii se formeaza pe suprafata dintelui care actioneaza ca o baza pentru atasarea bacteriilor in crestere. In termen de cateva ore, acumularea de diverse specii de bacterii, impreuna cu zahar din alimentele consumate rezulta in formarea unei substante lipicioase de culoare galbena sau alba cunoscuta sub numele de placa dentara. Daca aceasta este lasata pe dinti poate atrage minerale din saliva intarindu-se si formand tartrul. Acestea sunt daunatoare pentru sanatatea gingiilor si pot provoca boli ale danturii, care progreseaza si pot provoca afectiuni parodontale.

Detartrajul si periajul dentar profesional ajuta la eliminarea acestora si inverseaza afectiunile gingivale si poate inversa progresia bolii parodontale.

Cat de des este necesar sa faceti un detartraj si un periaj dentar profesionist?

Medicul dumneavoastra stomatolog este cel mai bun judecator in acest aspect, putand sa va sfatuiasca in legatura cu perioada necesara. Majoritatea stomatologilor recomanda sa faceti detartraj si periaj dentar profesional  de doua ori pe an. Daca puteti mentine o igiena orala exceptionala, acest numar este redus la o singura data pe an.

Procedura de detartraj este dureroasa?

Daca depozitele de tratru sunt superficiale, detartrajul nu este dureros. In cazul in care exista depozite adanci, medicul dentist va folosi in majoritatea cazurilor anestezie locala inainte de procedura.

Poate exista si o sangerare usoara pentru ca placa si tartrul duc la inflamarea gingiilor, si atingerea gingiilor puternic inflamate poate provoca sangerari.

Printr-o tehnica de periaj dentar corecta, prin folosirea apei de gura si a atei dentare nu doar ca se previne aparitia cariei si a parodontopatiei, dar se si ingreuneaza aparitia placii bacteriene si implicit a tartrului dentar. Vizitele regulate la stomatolog pentru detartraj si periaj dentar profesional sunt o parte integranta a ingrijirii orale de baza.

Igienizarea dentara presupune indepartarea in totalitate a tartrului prin mai multe metode.

Tartrul sub si supra gingival este indepartat manual cu ajutorul chiuretelor de detatraj si mecanic cu ajutorul anselor aparatului cu ultrasunete. Detartrajul cu ultrasunete are o actiune netraumatizanta este bine suportat si nedureros in lipsa hipersensibilitatii dentinare. Pacientii beneficiaza de aplicarea in prealabil a unui gel anestetic pentru un maxim de comfort.

Rezultatul unui detartraj este o suprafata neteda, lustruita pe care depunerea placii bacteriene si a tartrului nu este favorizata.

Acest rezultat se obtine, pe langa periajul dentar profesional, cu paste abrazive speciale, gume de lustruit si prin folosirea aparatului de profilaxie Air-flow. Acesta genereaza un jet de aer+apa+bicarbonat de sodiu, cu o presiune foarte mare fiind proiectat atat pe suprafetele dentare vizibile cat si in zonele interdentare si subgingivale mai putin accesibile. Procedeul este foarte eficient pentru indepartarea resturilor de tartru, a placii bacteriene si a coloratiilor extrinseci cauzate de fumat si consumul unor alimente, cafelei, ceaiului negru etc. Bicarbonatul de sodiu are si efect medicamentos, stabilizand ph-ul si inhiband formarea placii bacteriene.

In finalul procedurii de igienizare profesionala si detratraj se poate aplica un tratament de remineralizare, fluorizare si solutii pentru prevenirea inflamatiei gingivale. Toate aceste manopere vor crea o senzatie de prospetime si o respiratie placuta.

Instituirea unor tehnici corecte de igienizare la domiciliu  mareste rezultatele si beneficiile igienizarii profesionale.

Phone: 0734.462.133
Fax: 021.568.11.17
Piano Cabinet - Str. Emil Racovita 35-39, Vila AP 08, Voluntari, Ilfov