Pentru pacienti

Dintii se pot proteja

cu ajutorul tratamentelor de profilaxie, prevenind cariile si alte afectiuni orale. Igienizarile profesionale, insusirea unor tehnici corecte de curatare la domiciliu, sigilarile, fluorizarile si testele de saliva sunt metode care ne fac viata mai usoara.

Dintii se pot indrepta

in cadrul tratamentelor ortodontice, cu ajutorul aparatelor dentare. Fixe sau mobile, la copii si la adullti, au acelasi scop, acela de a preveni cariile, bolile parodontale, tulburarile digestive, cefalea si durerile de spate. Astfel se asigura functionalitatea si estetica maxima, necesare pentru un corp si o minte sanatoasa.

Dintii se pot infrumuseta

prin intermediul tratamentelor de cosmetica dentara. Sanatosi, drepti si protejati, acum dintii nostri merita un rasfat. O albire la cabinet sau la domiciliu a dintilor, poate chiar un tatuaj dentar. Vor fi stralucitori la propriu.

Profilaxia

Ansamblu de actiuni medico-sanitare care se iau in scopul prevenirii bolilor. (DEX 2004) Pentru profilaxia cariei dentare, e bine de stiut ca exista trei factori implicati in aparitia acesteia si toti pot fi combatuti:

Edit Content

Dintele in sine, cu structura, forma si pozitia sa: Structura poate fi afectata de carente vitaminice sau afectiuni generale, putand fi inbunatatita printr-o dieta echilibrata si prin fluorizari (aplicatii locale sau pastile cu fluor) astfel dintele devenind mai rezistent la carii.

Forma sa poate fi modificata prin sigilari (aplicatii de materiale albe in santurile maselutelor pentru “indulcirea reliefului accidentat” al acestora), astfel retinand mai putine resturi alimentare si deci devenind mai rezistent la carii.

Pozitia sa poate fi corectata prin tratamente ortodontice, (menite sa rezolve acele inghesuiri/spatieri dentare ce favorizeaza retinerea resturilor alimentare, lezarea gingiei si impiedica buna igienizare), astfel dintele devenind mai rezistent la carii. In plus tratamentele ortodontice asigura, pe langa sanatatea dintilor, si pe cea a gingiei, a osului si a articulatiilor, realizand o functionalitate si o estetica maxime.

Edit Content

Placa bacteriana, adica acele microorganisme ce pot fi cu success indepartate printr-o igienizare la domiciliu (spalat pe dinti de doua ori pe zi, folosind o tehnica, periuta si pasta de dinti corespunzatoare; utilizarea atei si apei de gura cel putin o data pe zi) si la cabinet (o data la 6 luni, unde puteti beneficia de detartraje, periaje profesionale si tehnici moderne de igienizare “airflow”). In plus, avantajul vizitelor regulate la cabinet consta in depistarea cat mai precoce a afectiunilor stomatologice.

Edit Content

Dieta echilibrata si diversificata e sanatoasa pentru tot organismul, dar in ceea ce priveste aparitia cariilor, e bine sa cunoasteti alimentele ce cresc riscul (carbohidratele, dintre care cele mai ‘rele’ fiind dulciurile si fainoasele; frecventa si durata de consum crescute, rafinarea, consistenta lipicioasa a acestor alimente cresc mai mult acesc risc), dar si ce cele ce scad riscul (alimente uscate, sarate, branzeturile, lactatele, cacaoa, guma de mestecat).

Pentru aparitia cariei e nevoie de prezenta tuturor factorilor mentionati, principiul fiind urmatorul: pe un dinte neigienizat se pot depune bacterii ce folosesc alimente din dieta noastra pentru a sintetiza acid, ce ‘sapa’ in dinte, formand caria. In concluzie, nu exista restrictii in dieta, atata timp cat dintii sunt curati si protejati!

Inca un sfat: Dragi parinti, va rog sa mergeti cu copilul la un prim control stomatologic inainte sa aiba o cariuta sau sa-l doara ceva; in felul acesta prima vizita la dentist va fi de cunoastere si deci va fi una placuta. Prima impresie conteaza!

TOP
×